Kurz redukce nadváhy - hubnutí na míru

Vítejte v internetovém  Kurzu hubnutí a cílené redukce nadváhy. Tento internetový kurz hubnutí pomáhá všem rozhodnutým pro hubnutí, kteří hledají oporu při vykročení správným směrem ke zdravému hubnutí a aktivnímu životnímu stylu s jídelníčkem na míru. Ačkoli nebývá pro muže obvyklé, zabývat se svojí nadváhou, jsou v našem internetovém kurzu hubnutí vítáni rovněž. Při úspěšném hubnutí na Vás čeká BONUS! (viz. Info o kurzu)

 

Chcete znát, jak zdravý je Váš jídelníček?

Na samém počátku se nabízí otázka:

 Jaký jídelníček je ten zdravý?!

Někdo preferuje celozrnné pečivo, jiný pohanku, cizrnu, kuskus nebo jáhle. Jiný poradce klade důraz na glykemický index potravin, další zohledňuje obsah vlákniny, další brojí proti tukům...

 Jak se v tomhle zorientovat?

 

Každý z uvedených postojů má svoje pro i proti. Každý má svou pravdu, ale jen částečnou. Tak kupř. dlouhodobá konzumace celozrnných cereálií může vést u disponovaných jedinců až ke kolitidám různého druhu. Pohanka, cizrna, jáhle navzdory obsahu pro tělo příznivých látek, dodají tělu také nadměrné množství sacharidů. Glykemický index sice informuje o podílu pomalých sacharidů, ale už nezohledňuje celkový energetický obsah. Vláknina dodávaná tělu ve formě tablet, sice odvádí z těla škodlivé metabolity, ale současně snižuje obsah pro tělo nezbytných mikronutrientů. Tuky jsou sice energeticky nejbohatší složkou v našem jídelníčku, ale některé především nenasycené, hrají nezastupitelnou roli v našem metabolizmu.

 

Existuje nějaké rozumné východisko?

Nikdo nepochybuje o tom, že zdravý jídelníček má být pestrý a vyvážený. Pestrost stravy se dá ohlídat poměrně snadno, ale co vyváženost. Jak určit, která potravina je pro náš metabolizmus vhodnější a která méně. Soustředěným výzkumem na uvedené téma, jsme nakonec dospěli k tzv. celkovému nutričnímu faktoru.

 

Je váš jídelníček nutričně vyvážený?

Nutriční faktor nebo chcete-li lépe Index nutriční vydatnosti, je možné považovat za kritérium vyváženosti jídelníčku.

Je to číselná hodnota stanovená výpočtem, která zohledňuje hlavní nutriční složky pokrmů.

Lze ho stanovit, jak pro základní poživatiny, tak i pro jejich kombinace. Dokonce lze spočítat i celkový nutriční faktor denní, týdenní či měsíční konzumace.

Čím nižší má určitá potravina číselnou hodnotu nutričního faktoru, tím déle nás zasytí.

Pro ověření vyváženosti Vašeho jídelníčku Vám můžeme nabídnout Test preference pokrmů nebo Nutriční snímek týdenního jídelníčku.

Pokud se ještě nenudíte, podívejte se na stránku Bilancovaný jídelníček.

© 2009-2014 Reduna | tvorba webových stránek: ananas.cz | Menu: Úvod | O nás | Zajímá vás? | Potřeba hubnout | Ceník | Kontakt

tisk | ↑ nahoru
© 2009-2014 reduna.cz - Ing. Josef Pokorný, tel: +420 , kurz hubnutí